Over stakkers en helden.

Zaterdag met een zalig herfstzonnetje op mijn bolleke een info-wandeling over het project rond akkervogels bijgewoond. Het werd een leuke ervaring met toch ook een donker randje.

kerkom 5-2-11

Vrouwtje blauwe kiekendief op jacht (Kerkom 02-2011)

Achteruit.

Het gaat niet goed met onze akkervogels. Neen, ik zeg het verkeerd. Het gaat gewoonweg niet met onze akkervogels. Ze boeren (een passend woord in deze context) snel, heel snel achteruit. De kievit kelderde van 2007 tot 2016 met 50% en de laatste jaren kwam daar nog een stevige dip bij. Zelfde verhaal voor de patrijs. Gele kwik nam met 20% af, veldleeuwerik kreeg ook een stevige klap. En de grauwe gors ? Wel, ik denk dat we stilaan de uitvaart mogen beginnen voorbereiden. Met een val (een daling is te licht uitgedrukt) van iets meer dan 1.500 broedparen in 1993 naar nog geen 50 in 2017 lijkt het einde van deze soort voor Vlaanderen in zicht.

Intensief.

Waar ging het mis ? Het gaat hier om soorten die hun leven slijten in akkergebied. Ze hebben niets aan beschermde natuurgebieden, nieuwe vijvergebieden en aangeplante bossen. Integendeel, de veldleeuwerik is zelfs een beetje allergisch voor alles met takken en bladeren. Een haagje om even in te schuilen zou nog lukken. Maar voor de rest zweert hij met open landschap met graslandjes, kruidenstroken en akkers met gewassen waar hij een nestje in kwijt kan. Sommige soorten hebben dan wel weer graag een stukje houtkant of een paar meters haag, zoals de geelgors. Maar als we gaan rondkijken in onze akkergebieden dan is er van die leuke dingen bitter weinig te vinden. Landbouw is pokke-intensief geworden en het gebruik van allerlei rotzooi maakt het echt niet beter voor de vogels (en indirect ook voor ons als we die spullen binnen krijgen via ons eten). Er moet dringend iets veranderen of onze akkergebieden worden groene woestijnen zonder leven.

Hoop ?

Is er nog een kans dat we deze neerwaartse spiraal nog krijgen omgebogen ? Wel, misschien is er toch een lichtpuntje. Al jaren proberen een aantal fanatieke akkervogel-helden het tij te keren. En het zijn echt helden. Want ze pakken, net als die figuren van op tv, een op het eerste zicht onoplosbaar probleem aan en slagen er met hun superkrachten in om op het einde van de film alles op te lossen. Het kan dus (of is dat op tv allemaal niet echt ?).

IMG_20181117_121510

Tijdens onze wandeling hoorde ik jonge en gedreven landbouwers hun stiel verdedigen. Maar ook verhalen over “hun” vogels en hoe zij probeerden hun broodwinning te combineren met maatregelen die toch al de goede richting uit gaan. Ik zag ook een groep enthousiaste vrijwilligers die aandachtig luisterden en elk op hun manier een steentje bijdroegen aan het superhelden-verhaal dat ik mocht ervaren. Akkervogels tellen, nesten beschermen, landbouwers overtuigen, vogels bijvoederen,… allemaal stukjes van een heel moeilijke puzzel voor een verandering in het akkerlandschap.

Superheld.

En ik zag dé superheld. Zeg maar Captain America (hoewel die titel op dit moment niet echt natuurvriendelijk klinkt met idioot buiten categorie Trumpie daar aan het roer) van de akkervogels, Ben Koks.

akkervogels0001

Als Ben spreekt luistert iedereen.

Hij slaagde er in om in Groningen een akker-walhalla te creëren en het bewijs te leveren dat mits de goede maatregelen en een samenwerking met alle actoren in het veld het mogelijk is om opnieuw akkers vol leven te krijgen. In “zijn” gebied broedden ondertussen heel wat koppels grauwe kiekendieven en vorig jaar zelfs een paartje steppekiek. Maar ook andere soorten zoals patrijs, veldleeuwerik, geelgors en noem maar op doen het daar goed. Deze man heeft een tientonner vol met kennis over hoe omgaan met akkervogels, landbouwers, jagers en overheden om terug te keren naar een landbouw waar vogels weer een plaats hebben. Landbouw waar ook wij beter van worden. Op alle gebied. Hopelijk slagen we er in om ook hier onze grauwe kiek en alles wat daar aan gekoppeld is terug te krijgen. En dan weten we het… superhelden bestaan echt.

20150802_Ben_met_jonge_blauwe_kieken_Flevoland

Superheld, Ben Koks.

Meer info over Werkgroep Grauwe Gors. Klik hier.

Lees alles over het Vlaamse project Grauwe Kiek. Klik Hier.

Lees alles over het project in Groningen. Klik hier.

Blauwe kiekendieven determineren. Meer info op mijn andere blog Birdaholic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s