Steriel.

lege velden0001

Was het het mistroostige weer ? Is het het herfstgevoel ? Of gewoon een slechte dag ? Maar na een tocht van 130 kilometer en vijf uren rondrijden in de Zuid-Limburgse akkers kwam ik met een leeg gevoel terug thuis. Zo leeg als de akkers zelf.

Eén mannetje torenvalk kon ik vangen en controleren, want hij was al geringd. De tweekleurige kruin, grijs met lichtbruine strepen, gaven aan dat ik een tweedejaars vogel in mijn handen hield. Een vaststelling die nadien door Eddy, die het ringnummer natrok in ons databestand, werd bevestigd. Dit mannetje werd in mei 2017 door André van een paspoort voorzien door hem te ringen in het nest.

Mijn tocht was zeker niet zinloos of moet ik zeggen vogelloos. Neen, 16 buizerds, 17 torenvalken en 3 blauwe kiekendieven kruisten mijn pad. Denkelijk allemaal bezig aan een veel langere tocht dan ik die dag. De blauwe kiekendieven fleurden mijn troosteloze dag zeker wat op. Zij zweefden als geesten boven pas gemaaide koolzaadakkers op zoek naar wat er steeds minder is, voedsel. De torenvalkjes zag ik meestal biddend, biddend om een beter en minder desolaat landschap waar ze terug hun ding konden doen waar ze goed in zijn, muizen vangen. Alles wordt elk jaar kaler, vlakker, eentoniger. Landbouwers zitten verstrikt in een web van meer produceren, sneller produceren, eentoniger produceren of niet meer produceren. Een rollercoaster van meer die moet stoppen of we stevenen af op minder. Minder natuur, minder vogels, minder leefbaar.

Gelukkig kwam ik ook kleine oases tegen die bewijzen dat je met minder er ook kan geraken. Vogelakkers met toch wat meer beweging en leven. Grasstroken die op een goede manier beheerd worden zodat ze zorgen voor die broodnodige eilandjes van hoop in een verder steriel landschap. Maar om het tij te keren mogen dit niet de uitzonderingen zijn. Het moet de standaard worden. Leefbaarheid boven opbrengst. Zullen we het ooit begrijpen en zal ik het nog ooit zelf zien ? Hopelijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s