Balans.

Ik weet dat het wetenschappelijk weinig waarde heeft. Maar het bekijken van mijn “score” op het einde van elk jaar blijft voor mij een hoogtepunt. Een wereldrecord of toplijst voor België is niet aan mij besteed. Maar toch kijk ik telkens weer fier naar de opsomming van door mij “life” bekeken soorten. Het resultaat van uren rondlopen in die wonderbare en heerlijke natuur en genieten van die gevederde pareltjes. Maar genoeg meligheid, nu de naakte cijfers.

Ringwerk.

Dit is zonder twijfel het meest waardevolle lijstje dat ik elk jaar produceer. Want elk vogeltje dat in in handen kreeg is een minuscuul deeltje van de immense database van het Belgische ringwerk. Mijn bescheiden bijdrage voor dit jaar :

In totaal kon ik 1.689 gegevens aanleveren. Het ging om in totaal 40 soorten. Hiervan werden 1.280 volwassen vogels van een ring voorzien. De 298 pulli die ik in een nest of nestkast kon ringen was minder dan andere jaren. Dit vooral omdat het beperkt bleef tot voornamelijk steenuiltjes, torenvalken en buizerds. De top 5 (adulte en pulli samen) was zwartkop (368), steenuil (141), roodborst (134), torenvalk (130) en heggenmus (116). Ook kon ik 111 reeds van een ring voorziene beestjes terug vangen. De zogenaamde terugmelding. 28 hiervan waren “vreemde” gasten (door iemand anders geringd) en de rest waren eigen terugvangsten. Ook hier waren steenuil (38) en torenvalk (10) de slokkoppen.

DSCN0618

Blij met mijn 12 geringde buizerds (8 pulli en 4 adulte)

Jaarlijst.

Ik blijf een lijstjesman en dus kan ik het niet laten om regelmatig met mijn eigen jaarlijst te zwieren. Dit jaar “scoorde” ik 158 soorten. Als je de lijst bekijkt op waarnemingen.be is dit een zeer bescheiden resultaat. Dat kon beter, maar ook veel slechter.

Sinds 2000 mijn derde beste resultaat. Voor de Fruitstreek, de regio van onze vogelwerkgroep, kwam ik op 143 soorten uit. Een bewijs dat mijn actieradius die jaar redelijk beperkt bleef. Dankzij een goede laatste week met onder andere smelleken, kleine bonte specht en appelvink kwam ik op mijn 2de beste prestatie sinds 2000 uit.

DSCN0642

Bewijsfoto van één van de laatste loodjes, appelvink.

Verslag.

Mijn intentie is om volgend jaar mijn blog volledig te wijden aan de opbouw van mijn jaarlijst voor 2019. Elke week breng ik verslag uit van welke soorten er zijn bijgekomen. Met af en toe de focus op weer een nieuwkomer. Hopelijk wordt het een lange maar vooral mooie lijst. En volg jij mijn blog dan ook weer mee.

Tenslotte wens ik iedereen een vreugdevol, gezond en vooral vogelrijk 2019 toe.

DSC08261

2 thoughts on “Balans.

  1. Als ik op like duw word ik doorges(j)ast naar een andere account, vandaar dus maar mijn appreciatie via een reply Inspiratie PD of was het nu GB

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s