Zonnig binnen.

Eindelijk een zonnig maar zeer koud weekend. En wat doen we dan ? Zaterdag de ganse dag binnen zitten. Maar met een goede reden. Dat lees je dadelijk wel.

18 januari 2019 ganse dag Alken en Wellen – Steenuil Athena noctua.

steenuil 31-01-2009

Het begon nog met een stevige en aangevroren mist. Niet ideaal, maar zeker geen slecht weer om onze geplande activiteit uit te voeren. Steenuilenkasten controleren samen met Valere en Pierre. Na een langzame start kwamen we in de namiddag goed op toeren met regelmatig een koppel aanwezig in de nestkast. Met één nieuwe gast, die dan ook prompt een ring aankreeg, en tien controles was het een vruchtbare dag.

En ‘s avonds komen dan de smeuïge verhalen boven bij het nakijken van de ringnummers. De scenaristen van flutseries als familie en thuis kunnen hier alvast een hoop inspiratie opdoen. Buiten één vogel ging het allemaal over door mijzelf geringde steenuilen. Sommige als pulli, anderen als adulten tijdens vroegere controles. Leukste vond ik een “bejaard” koppeltje. De vrouw des huizes werd door mij in 2015 geringd op dezelfde locatie als broedvogel. Het feit dat ze op dat moment aan het broeden was gaf mij zekerheid over het geslacht. Haar echtgenoot kon ik al in 2012 in deze nestkast controleren. Hij bleek toen geringd. En dit werd in 2009 gedaan door Tony in een nestkast in de Beursstraat op enkele kilometers van hun huidige liefdesnestje. Met zijn 10 jaar behoort hij zeker tot de derde leeftijd in steenuilenland.

19 januari 2019 ganse dag Edegem – Belgische Vogeldag Avem diam belgica.

img-20190119-wa0000

Elk jaar komt een groot deel van vogelkijkend Vlaanderen samen in Antwerpen om het jaar al lezing-luisterend in te zetten. Voor mij telkens een leuke dag met ontmoetingen van oude bekenden en nieuwe gezichten. Ik kwam zelfs een dame tegen die mij aansprak over deze blog, leuk om te horen. De dag begon met een lezing over Plan Kiekendief. Ik leerde dat Ben Koks gelooft dat dit gaat lukken. En wie ben ik om hem tegen te spreken. Zijn uitspraak kreeg wel een knauw bij de volgende spreker. Glenn Vermeersch zette het project rond Bijzondere Broedvogels in de kijker. En daaruit bleek dat het zeer slecht gaat met onze akkervogels. En landbouw gebruikt dan ook nog eens 50% van de Vlaamse grond. Ruud Foppen deed er nog een schepje bovenop. Hij kwam de Nederlandse Vogelatlas voorstellen. En ook daar kregen de akkervogels slecht nieuws. Of om het op zijn Hollands te zeggen, in het boerenland boeren ze achteruit. Tijd voor de topatractie van de dag, Tim Birkhead, een icoon in het wereldje van de vogelstudie. Zijn onderwerp was een levenslange relatie met zijn zeekoeten op Skommer. Op een zeer entertainende wijze deed hij zijn verhaal. En ik leerde dat zeekoeten net mensen zijn. Ze leven op torenhoge rotsen met heel veel volk, wij leven in hoge woonblokken. Ze vormen levenslang koppels, (sommige) mensen doen dat ook. En ze hebben vaak rare kantjes, wij dus ook. Een mooie en belangrijke uitspraak tijdens zijn betoog was “to protect them you must start to know them”. Bij de lezing over tjiftjaffen werd maar een ding duidelijk. Dat er niets duidelijk is. Voor een ringer niet echt opbeurend nieuws. De student die Wim Dings-prijs in ontvangst mocht nemen leerde mij dat brandganzen hun wekker vroeger gaan moeten zetten dankzij de klimaatverandering. En bij de jaarlijkse vogelkwis leerde ik dat ik nog veel moet leren. Met 13 op 20 toch mijn beste score tot nu toe. Wouter Faveyts verklaarde dan openlijk zijn onvoorwaardelijke liefde voor het Zwin. Ik geloof hem en zet het gebied op mijn jaarlijst van te bezoeken gebieden. En de dag werd voor mij afgesloten met een gouden randje toen heel op het einde van het jaaroverzicht 2018 mijn foto van de zwartkeellijster op het scherm kwam. Blink, blink, blink.

20 januari 2019 10u40 Schulensbroek – Witoogeend Aythya nyroca.

witoogeend0001

Na een koude nacht waardoor ik heel wat moeite moest doen om mijn auto open te krijgen kwam er een prachtig winterzonnetje op. Mijn bestemming was het Schulensbroek waar een dwerggans gemeld was. De groep kolganzen op de aangeduide plek gaf mij al wat hoop. Opdracht was nu de ganse (of was het ganzen) groep afkijken met mijn telescoop op zoek naar een kleiner exemplaar. Maar na vier of vijf scans bleken er enkel kolganzen te zitten. Geen dwerggans op mijn lijstje dus. Ondertussen kreeg ik het gezelschap van Marc L. die mij wist te vertellen dat op het meer een witoogeend zat. Dus werd de opdracht aangepast. Witoogeend zoeken. En even later vond ik tussen een groep wilde eenden de voorspelde soort. Wat een mooie kleur trouwens heeft dat beestje. Kastanjebruiner dan dit kan je echt niet zijn.

Tussenstand : 84 soorten.

dsc08521

Nummer 84 op mijn lijst : Houtsnip Scolopax rusticolla opgestoten door de honden van Gert op 20 januari 2019 16u49 in de Ulbeekse bossen te Wellen. Met maar één dag echt in het veld is een aangroei van 7 soorten toch nog redelijk. Voor de Fruitstreek steeg ik naar 56 soorten. Maar om mijn doel te halen zal ik toch niet te veel van deze binnen-zit-weekends mogen doen. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s