Bosweekend.

31 januari 2019 18u35 Wellen Grote Beemd – Bosuil Strix aluco.

bosuil0001

Vrijdag had ik een drukke dag zodat ik enkel in de late namiddag even op pad kon gaan. Het was eigenlijk een wandeling om mijn conditie (die abominabel is) wat te verbeteren. Maar een roepende bosuil kon ik toch niet laten voorbijgaan. Trouwens mijn eerste voor dit jaar. Vreemd voor een soort die in de winter al heel actief wordt en nu denkelijk al met eieren zit. Vroege vogels die bosuilen.

1 februari 2019 9u31 Wellen Grote Beemd – Havik Accipiter gentilis.

Gert Benaets - havik-1

Foto : Gert Benaets

Ik ontwaakte met een landschap bedekt met een dun laagje sneeuw. Gek hoe dat dadelijk de klik geeft om naar buiten te gaan. Dus ging ik op pad in mijn local patch. Het werd een prachtige wandeling met mooie views van reetjes op zoek naar open gras, zingende koolmezen en boomkruipers en een overvliegende havik. Gert had deze al eerder opgemerkt. En blijkbaar is het een blijvertje. Deze soort is trouwens bezig aan een stevige opmars. In de Nederlands atlas die onlangs uitkomt spreken ze ook van een stijging van het aantal broedparen. En bij ons is het niet anders. En dit ondanks een nog stevige vervolging door anti-havikers. Want in sommige middens is deze iconische roofvogel niet graag gezien. Jammer, want het is een schitterend beest.

3 februari 2019 9u36 Sint-Truiden Nieuwenhoven – Kuifmees Lophophanes cristatus.

animal-world-3033986_960_720

Zondag eindelijk een zonnige dag. Volgens mij de eerste dit jaar van dit kaliber in het weekend. Bestemming : Nieuwenhoven te Sint-Truiden. Een provinciaal domein met het grootste boscomplex van Zuid-Limburg. In vergelijking met de echte bosgebieden een petieterig bosje. Maar voor onze regio de plek om bossoorten te kijken. En ze werkten goed mee. Overal roffelende spechten waar ik drie soorten in het vizier kreeg. Groene, grote bonte en middelste bonte. Deze laatste liet zich prachtig zien. Super. En voor de rest was het een tocht met constant strechtoefeningen. Bosvogels hebben de onhebbelijke gewoonte om zich in de toppen van de bomen op te houden. Dat is dus opletten dat je niet achterover valt als je ze zo hoog moet volgen met de verrekijker. En tijdens een van deze rugbrekende oefeningen zag ik zeer mooi de kuifmees. Voor mij zonder enige twijfel het meest sympathieke vogeltje van gans Europa.

Tussenstand : 90.

marsh-tit-1829959_960_720

Nummer 90 op mijn lijst werd de glanskop Parus palustris gezien op 3 februari 2019 om 10u26 in Nieuwenhoven. Zoals al de rest heel hoog in een boomtop. Maar duidelijk roepend. Want dat heb je in het veld nodig om deze soort te kunnen onderscheiden van zijn dubbelganger de matkop (die ik trouwens nog moet vinden). Mijn Fruitstreek-lijst dikte ook mooi aan tot 63. Op naar de volgende week.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s