Valken.

Het werd een nulweekend wat mijn lijst betreft. Een druk programma, regenweer en grote veranderingen op komst zorgden er voor dat ik zo goed als geen tijd kon besteden aan het kijken naar vogels. De teller stond dan ook stil. Maar toch waren er een paar vogeltjes-momenten.

5 februari 2019 17u19 Tongeren – Slechtvalk Falco peregrinus.

DSC_2517

Net voor een belangrijke vergadering op mijn werk ging ik nog even een luchtje scheppen. Het kantoor waar ik werk ligt vlak bij de basiliek en daar broedden vorig jaar voor het eerst een koppel slechtvalken. En daarom was ik dan ook niet echt verrast om de roep van deze koning der roofvogels te horen. Maar zonder verrekijker was het toch even zoeken naar de producent van dit kekkerend geluid. Ik vond hem of haar dan toch zittend op één van de ornamenten van de toren vlak bij de nestkast. Ze waren terug, althans eentje toch al. En mijn hoop om dit jaar opnieuw een succesvol broedsel te hebben was er ook weer. Hoewel… er zijn plannen om boven op de toren van de basiliek een uitkijkplatform te maken voor de toeristen.  Dat zou echt een catastrofe zijn voor deze locatie en de slechtvalken zonder enige twijfel doen besluiten om andere oorden op te zoeken. Dus wordt de opdracht om de stad op andere gedachten te brengen. Hopelijk is hun bewondering voor deze iconische jagers oprecht en overstijgt ze de drang naar meer centjes van de toeristen. (foto Chris Richerzhagen)

9 februari 2019 Wellen Grote Beemd – Torenvalk Falco tinnunculus.

IMG_20190209_142203

Geen waarneming maar wel een actie die ze hier hopelijk zal brengen. Terugbrengen is een beter woord. Want samen met mijn maatje Etienne hebben we een nieuwe nestkast opgehangen op een locatie waar een koppeltje torenvalken al een paar jaar jongen heeft grootgebracht. De vorige kast was echter net voor de winter uit elkaar gevallen. Een kast met een kleine geschiedenis. Want vorig jaar ontdekte ik tijdens mijn controle met de camera een wel heel vreemd nest. Eentje met heel wat donsveren en grote witte eieren. Nijlgans was de conclusie. Deze grote eenden (mijn zoon zou mij een pak rammel geven als ik het een gans zou noemen) broeden in grote holen in bomen. En zo een mooie torenvalkenkast is dan ook ideaal voor hen. En die kleine valkjes zijn voor zo een grote vogel als een nijlgans echt geen partij. Dus kast gekraakt en weg was dit broedpaar. En voor de nestkast bleek het niet echt een goede zaak. Slechte huurders die dan ook nog eens hun woning afbraken. Dus ging de kast tegen de vlakte.

Gisteren gingen we dus op dezelfde plaats een nieuwe kast ophangen. Voorzien van een anti-nijlgans systeem. Voor je denkt aan ingewikkelde zaken, het is heel simpel. Twee houten latjes schuin voor de opening schroeven en klaar is kees. Onze torenvalkjes kunnen er mooi invliegen, maar de grote nijlganzen lukt dat niet meer. Hopelijk komen mijn valkjes snel terug en kan ik in deze nieuwe kast dit broedseizoen opnieuw pulli van een ring voorzien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s