Een E meer of minder.

23 februari 2019 10u49 Dilsen-Stokkem – Grote zeeeend Melanitta fusca.

grote zeeeend0001

In voorbereiding op mijn nieuwe job (jawel, late carriere-switch op komst) ging ik een kijkje nemen in het Maasgebied Negenoord-Kerkeweerd. Een topgebied in de stroombedding van deze grensrivier van ons landje. Met veel watervogelgeweld. En daartussen zwom ergens een gast van de verre Noordzeekust. Een grote zeeeend.

De eerste plas die ik tegen kwam was dadelijk bingo. Heel ver, maar toch duidelijk herkenbaar zwom mijn te ontdekken beest. Druk duikend naar voedsel en dus was het telkens weer even zoeken. Het was een juveniel exemplaar, te herkennen aan de lichte buik en de meer bruinige kleur op de mantel. Leuk zo een zee-vogel in het binnenland.

24 februari 2019 9u40 Montenaken – Grauwe gors Miliaria calandra.

grauwe gors3

Onze maandelijkse uitstap met de Vogelwerkgroep Fruitstreek ging deze keer richting Montenaken. Eén van de betere akkervogelgebieden in de regio. En nog een bolwerkje van onze logo-soort, de grauwe gors. Yvon, die de wandeling had voorbereid, leidde ons naar een vogelakkertje van niks, maar vol met vogels. Rietgorzen, vinken, geelgorzen en de ondertussen steeds zeldzamer wordende grauwe gorzen. En daar was ik voor het eerst getuige van een spectaculair fenomeen, de koorzang. Ik had al vaker grauwe gorzen gezien en horen “klingelen”. Maar wat ik hier hoorde was totaal nieuw. Een concert van in de zon zittende en luidkeels zingende grauwe gorzen. Allemaal samen brachten ze een symphonie van geklingel om dadelijk uit te brengen op een langspeelplaat (of voor de modernere lezers, een CD). Wat een zalig geluid. Hopelijk kunnen we deze met uitsterven bedreigde soort van de ondergang redden en kan ik dit spektakel ooit aan mijn nazaten laten horen.

23 februari 2019 14u21 Dilsen-Stokkem – Meerkoet Fulica atra.

DSCN0892

Maar de leukste waarneming van het weekend was zonder twijfel die van een meerkoet in Negenoord-Kerkeweerd. Niet de soort op zich, hoewel ze ondanks haar sober verenkleed toch een beauty is. Maar wel het gedrag. Hoe menselijk kan een tafereel bekeken worden ?

Het beestje op de foto is duidelijk het vrouwtje. Niet dat ik dat kan zien aan uiterlijke kenmerken. Maar gewoon op basis van wat ik zag. Mevrouw Meerkoet was druk bezig met het inspecteren van dit stuk takhout dat in het water lag. Ze had er al een aantal droge stukken riet en gras op gesleurd en klopte met haar poot er op los om te zien of de door haar gekozen nestplek wel stabiel genoeg was. Ondertussen was Meneer Meerkoet bezig met een volgens hem nog belangrijkere activiteit, badderen. Net naast haar was hij druk bezig met een intensief badritueel en trok hij zich geen zier aan van het belangrijke werk van zijn madam. Eenmaal er jongen zijn denk ik wel dat hij tot de orde gaat geroepen worden en ook zijn deel van de gezinstaken op zich gaat moeten nemen. Maar op dit moment was hij daar duidelijk nog niet mee bezig. Het sterke geslacht is hier, weer maar eens, Mevrouw de Meerkoet. Ik moet het weer maar eens toegeven.

24 februari 2019 9u47 Montenaken – Kleine Mantelmeeuw Larus graellsii.

DSC08536

Nummer 96 op mijn jaarlijst (Fruitstreek 66). Eindelijk nog eens een weekendje met een aantal nieuwe soorten (+6). Mijn doel van 200 soorten is dus nog heel veraf. Ik zal mij echt wat beter moeten focussen om dit te halen. Zo ontbreken er heel wat “makkelijke” soorten op mijn lijst. Die komen we nog langs gevlogen, zonder twijfel. Maar toch… Wat dacht je van scholekster, kievit, tjiftjaf, vuurgoudhaan, kneu, ijsvogel en grote gele kwik. Misschien wat beter opletten op de “gewone” vogeltjes ?

Een snelle berekening zegt mij dat ik om die 200 soorten te halen gemiddeld 2,36 nieuwe soorten per week moet scoren. Mits wat planning zeker haalbaar.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s