Century.

Nummer 100 is binnen voor dit jaar. Gezien de drukke periode wegens een carrièreswitch toch een getal waar ik kan mee leven. Er komen denkelijk wat hectischere tijden aan, dus zal mijn doelstelling om 200 soorten te zien denkelijk aangepast worden. Opnieuw, maar we doen rustig verder en zien wel waar we uitkomen.

09 maart 2019 9u11 Lauw – Bergeend Tadorna tadorna.

DSCN0913

Weer een watervogel op mijn lijst. En eentje met een leuk kleedje. Het zijn leuke beestjes die bergeenden. En voor onze regio zeker geen alledaagse verschijning. Dat het ook nog eens om een koppeltje ging kan ik enkel toejuichen. Hopelijk komen er donsbolletjes van. Dat zou pas de max zijn. Een broedgeval van bergeenden in de Fruitstreek. De konijnen kunnen alvast een nieuw plekje zoeken, want deze soort heeft de gewoonte om hun nest in een konijnenpijp te installeren. Wordt dus hopelijk vervolgd.

10 maart 2019 11u37 Wellen – IJsvogel Alcedo atthis.

_MG_4254

Een gelukje, deze waarneming. Na een winderige en regenachtig bezoek aan Bernissem kwam ik thuis voor gesloten deur te staan en dit zonder huissleutel op zak. Daarom besloot ik om nog een extra wandelingetje te maken naar de Grote Beemd. De vijver aan recreatiedomein Maupertuus is vaak één van de vaste stops. En gelukkig deed is dat nu opnieuw. Want aangekomen werd ik verrast door een blauwe schicht. Een ijsvogel was bezig zijn kostje bij elkaar te schrapen. Hij liet zich prachtig bekijken op de takken van een omgewaaid boompje dat in de vijver lag. Daar word ik dus heel gelukkig van.

9 maart 2019 12u46 Wellen – Kievit Vanellus vanellus.

DSCN0927

Waar ik ook gelukkig van word zijn kieviten. En ze zijn terug op hun broedlocaties bij mij in de buurt. Het zoevende geluid van hu vleugels tijdens de acrobatische buitel-vluchten en de prachtige roep klinken als muziek in mijn oren. Het blijven favorieten op mijn jaarlijst. Jammer genoeg zitten er steeds minder. Het grootbrengen van de pulli blijkt het probleem. Er komen er te weinig groot om de populatie stabiel te houden laat staan te doen groeien. Maar toch ben ik elke keer weer enorm blij als ze terug keren naar hun akkers om te komen broeden. Ze verdienen eigenlijk meer aandacht en misschien ga ik ze dat dit jaar ook wel geven.

DSC08554

Nummer 100 – ijsvogel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s