Ze zijn geteld

Huismus

Zeven waren het er. De tjilpende mannetjes in mijn straat. Ik telde ze op aanvraag van Vogelbescherming die elk jaar een weekendje reserveert voor deze rakkers.

En ik ben er blij mee. Want het gaat niet goed met onze huismussen. Wie had er ooit gedacht, neem pakweg 30 jaar geleden, dat we ons over deze toen superalgemene soort nog ooit zorgen moesten maken. Maar het is een feit. De huismus gaat snel achteruit. Gebrek aan geschikt leefgebied, nestgelegenheid en voedsel zijn de drie hoofdredenen waarom dit het geval is.

Zelf probeerde ik de huismus een beetje te redden door thuis mussenappartementen op te hangen. En ik was dan ook heel opgetogen toen bleek dat er in twee er van een mus naar buiten zat te loeren. Hopelijk komt er een nestje en dan ook nog eens jonge musjes van. Want elke mus telt.

Het zijn trouwens schitterende beestjes. De mannetjes krijgen in het begin van elk broedseizoen een mooie zwarte bef. Die was er al. Want hij komt te voorschijn omdat de veertjes op die plek stilletjes afslijten en zo de zwarte kleur die tot dan verborgen zat naar boven laat komen. De vleugels en de rug zijn een schakering van een heleboel tinten bruin. En als kers op de taart hebben ze een prachtig kanstanjebruin petje. De vrouwtjes zijn een stuk bescheidener maar toch komen heel wat tinten van hun man terug. Dus alles behalve een saai beestje, onze huismus.

Je moet trouwens al van goede huize komen om jouw naam te mogen vereeuwigen in een way of life. Een huismus zijn wil zeggen dat je niets liever doet dan in je eigen huisje blijven in plaats van te reizen of op stap te gaan. En onze huismus past perfect in dit plaatje. Ze hebben een heel beperkt leefgebied en scharrelen hun kostje op die kleine oppervlakte van pakweg een paar honderden meters ver van hun nestplaats bij elkaar. Een gedrag dat in onze steden met weinig groene plekjes en dus weinig voedsel hen duur komt te staan. Maar ook op de buiten waar er nog wel wat groen is hebben ze het niet makkelijk. Vroeger vond je in bijna elke tuin wel een ren met wat kippen of andere dieren. Nu halen we onze eieren liever uit de supermarkt. Makkelijker vinden we want we moeten die kippen die ze leggen niet zelf verzorgen. Dat die eitjes worden gelegd door kippen met een minder leuk bestaan, daar staan we niet echt bij stil. Misschien toch eens nadenken over een hoekje met een paar kippetjes? Leuk voor die kippen en wie weet komen er bij jou dan ook huismussen in jouw appartementje logeren.

3 thoughts on “Ze zijn geteld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s