Een ridder op doortocht.

zwarte ruiter0001-2

Het doel van mijn trip vandaag was een breekbaar beestje, het porseleinhoen. Een ralletje dat zich goed kan verstoppen in het riet of andere begroeiing langs de oevers. Heel goed, want ik kreeg ze niet te zien. Maar mijn bezoekje was zeker geen teleurstelling, integendeel.

Hollogne-sur-Geer deed zijn reputatie van topgebiedje voor vogelkijkers alle eer aan. De voorbijsnellende wandelaars van de in de buurt georganiseerde wandeltocht hadden geen idee welke schoonheden ze net hadden gemist. Ik genoot ondertussen met volle teugen en verkleumde handen. Want het was een verdomd koude voormiddag met zelfs een aantal sneeuwvlokjes om dit nog even te benadrukken.

Aan hoogtepunten geen gebrek. Maar mijn toppertje was toch zonder twijfel een zwarte ruiter. Eentje in overgangskleed met een duidelijk winterkleed maar hier en daar al veertjes van zijn zwarte zomer-outfit.

Hij kon zo maar uit een middeleeuws verhaal gestapt zijn met ridders, jonkvrouwen en kastelen in overvloed. Met zo een naam krijg je zonder twijfel een belangrijke rol in dat verhaal. Denkelijk die van de slechterik. De hoofdrol zal weggelegd zijn voor de witte versie. Maar die is er niet in vogelland. De blonde ruiter komt nog het meest in de buurt. Maar een ridder die vernoemd is naar zijn haarkleur is volgens mij niet echt op zoek naar een mooie jonkvrouw. In tegenstelling tot onze zwarte held. Mijn ridder was zonder twijfel even aan het bijtanken om dan verder te vliegen naar de “arctische hoogvenen in de taiga en de toendra” zoals zo poëtisch staat beschreven in mijn vogelgids. Om daar dan zijn wat saaie grijze winterkleedje voor enkele maanden te ruilen voor een spectaculair zwart blinkend harnas dat een ridder van zijn stand waardig is. En dan hadden we het nog niet over zijn witte sigaar op zijn rug. Maar dat is dan weer een totaal ander verhaal.

zwarte ruiter0001

Een oude foto met zwarte ruiters in winter- en zomerkleed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s