Die met zijn klok

32235453_10215022640896187_137508317193830400_o

Wat doet een mens op zijn verjaardag? ‘s Morgens vroeg opstaan en snel naar buiten want heel wat collega-vogelkijkers hadden al een koekoek gespot en ik nog niet.

Wat doet de koekoek op mijn verjaardag? Wachten tot die gek buitenkomt en dan heel luid zijn roep laten horen. Allebei gelukkig.

Eerst

Er zijn trouwens niet veel vogels die een eigen klokken-lijn hebben. Onze koekoek dus wel. Dat heeft hij denkelijk te danken aan zijn duidelijke manier waarop hij zijn naam weet te verkondigen. Er zijn er nog wel een paar, zoals de tjiftjaf. Maar ik merk toch dat heel wat niet-vogel-kijkers steeds een hint nodig hebben als ik hen wijs op het kenmerkende gezang van deze kleine zomergast. En ik twijfel er heel hard aan of hun “ah ja, ik hoor het” wel oprecht is of gewoon een manier om van mijn goedbedoelde gezaag over al die vogeltjes af te geraken. Bij onze koekoek is het echter overduidelijk. Geen nood aan spraaklessen of de vraag om iets beter te articuleren. Een kort, krachtig en goed herkenbaar “koekoek”. Niet altijd het juiste aantal, want niet alle koekoeken wonen in een klok. Gelukkig maar.

Sperwer

Het is trouwens een wonderlijk beest. Zijn levenswijze is fascinerend. Maar mijn blog is veel te kort om dit allemaal uit de doeken te doen. Zelfs vroeger kreeg deze luide roeper heel wat aandacht. Zo ben ik fan van het heel oude verhaal waar het verdwijnen van alle koekoeken uit ons landje tijdens de winterperiode werd uitgelegd. Ze zouden buiten de zomer veranderen in sperwers. En dat is helemaal geen onlogische conclusie als je het verenkleed van beide soorten vergelijkt. Maar jammer genoeg is deze stelling door de wetenschap al lang in de lade met de fabeltjes gestopt. En toch vind ik deze uitleg nog altijd veel leuker dan de waarheid van hun jaarlijkse tocht naar Afrika. Dus wat mij betreft heeft mijn koekoek pas zijn sperwerpakje uitgetrokken en kwam hij speciaal voor mijn verjaardag in zijn kersverse zomerkleed enthousiast zijn naam roepen in mijn achtertuin. Waarvoor dank.

(Foto : Kris Hermans)

2 thoughts on “Die met zijn klok

  1. Mooi over de koekoek Dirk! Hij heeft een speciaal plekje voor mij tussen de vogels. Tot mijn 6e woonden we aan de rand van Valkenburg (NL). Het was de eerste vogel die bewust leerde kennen. Wanneer ik hem hoorde ging ik mijn ouders wakker maken. (Heel vroeg). Dierbare herinnering omdat mijn vader enkele weken geleden overleed.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s