De slimme duif

houtduif0001

Ik mis ze al een paar weken. Mijn persoonlijke houtduivenkoppel. Elke avond zaten ze gezellig samen op de stok die ik in de winter had in elkaar geknutseld om vetbollen aan te hangen. Meestal elkaar liefkozend en kopjes gevend. Hun nest zal zonder twijfel ergens in een van mijn knotwilgen gezeten hebben. Een onooglijk ding van bij elkaar gegooide takjes waar je als pas uitgekomen houtduifkuiken doodsangsten moet uitgestaan hebben bij elke windvlaag die voorbij kwam.

Veel

“Er zijn veel te veel van die ellendige duiven”. Een uitspraak die ik wel vaker naar mijn hoofd krijg gesmeten. Met een toontje alsof ikzelf deze ‘overlast’ heb veroorzaakt. Nu moet ik wel zeggen. Er zijn inderdaad heel veel houtduiven. En ze komen verdomd dichtbij. Zo weet ik in mijn dorp een nest staan in een boom, of iets dat daarvoor moet doorgaan, vlak bij de ingang van een keukenzaak. Er passeren dagelijks tientallen mensen en dat koppel trekt er zich geen kloten van aan. Ze bezorgen, op hun typische houtduivige manier, voorbijgangers regelmatig de schrik van hun leven door luid klapperend van het nest te vliegen. Net of ze dit een leuk spelletje vinden.

Houtduiven behoren bij de overlevers op onze aarde. Ze hebben ontdekt dat er in de stad of in dichter bevolkte gebieden minder haviken of andere boze dieren leven. Dus zijn ze massaal de steden en dorpen in getrokken. En ze hebben besloten om zich te focussen op twee dingen: eten vinden en nieuwe houtduiven kweken. Dat lijkt goed te lukken. Dus ja, er zijn veel houtduiven.

Martha

Maar is dit een zekerheid dat de houtduif er altijd zal zijn? Dat is nog niet helemaal uitgemaakt. Ooit vlogen er miljarden trekduiven rond. Een verre neef van onze houtduif. Er waren er zo veel dat de zon, als er een zwerm overkwam vliegen, soms uren verduisterd werd. Maar toch slaagden wij er in om deze soort volledig van de aarde weg te vegen. Ze werden massaal afgeknald. Niet moeilijk, gewoon een wolk hagel richting de grote zwerm schieten en je had er gegarandeerd een aantal neergehaald. En dit bleven ze zo doen tot er nog eentje over was. Die stierf op 1 september 1914 in een Amerikaanse dierentuin. En dan waren ze op.

Ectopistes_migratoriusAAP042CA

Maar ik denk dat het met onze houtduif niet zo een vaart gaat lopen. Zeker niet door de jacht. Het aantal jagers is, in ons landje dan toch, beperkter dan toen. En hoewel er wel wat houtduiven worden afgeschoten, zijn die plezierjagers meer bezig met andere soorten. Zo een houtduif tegen je muur hangen is toch iets minder spectaculair dan een prachtig gewei van een hert. Zelfs de zwermen die over Frankrijk vliegen, waar jagers nog wel actiever knallen en met nog veel minder nut dan bij ons, hebben genoeg overlevers om het voortbestaan van de soort te garanderen denk ik.

“Die domme beesten blijven zo maar op de weg zitten. ik reed er weer bijna eentje dood”. Nog zo een herkenbare uitspraak die ik vaak hoor. Dat er regelmatig exemplaren sneuvelen langs de weg is echter maar een fractie die wegvalt. En ook dit wordt op termijn opgelost. Want dankzij de theorie van Darwin zullen houtduiven voorzichtiger worden en drukke wegen en auto’s gaan ontwijken. Een platgereden houtduif kan haar DNA niet meer doorgeven. Zo werkt het nu eenmaal.

De bedreigingen voor de soorten die het moeilijk krijgen ligt vaak elders. Het verdwijnen van geschikt leefgebied, overleving tijdens de trek, gebruik van schadelijke stoffen in de landbouw, klimaatwijziging. Dingen waar onze houtduiven blijkbaar een mouw weten aan te passen. Ze helemaal uitroeien zal (hopelijk) dan ook niet lukken.

Zwerm

houtduif1006-2

Dus kan ik binnenkort weer fluitend naar onze telpost rijden. Om in de herfst te gaan genieten van overtrekkende zwermen houtduiven. De aantallen zijn wel wat minder dan vroeger, maar ze blijven indrukwekkend. Voor mij elk jaar een van de hoogtepunten van het trektelseizoen. En dan zijn het er inderdaad veel. En wie weet zitten mijn persoonlijke koppel daar ook tussen. Of zijn die slimmer en blijven ze lekker in mijn knotwilg zitten. Ik denk het wel. De sloebers.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s