Gaan of komen?

_MG_3913

Het werd een vogel-luw weekendje. Geen weer en tuinwerk op zaterdag en wel weer en geen tijd op zondag om de netten open te zetten of om ergens naar vogels te gaan kijken. Mijn waarnemingen bleven dan ook beperkt tot wat losse overvliegers op de momenten dat ik naar de lucht kon staren. En dan waren het de huiszwaluwen met hun gekwetter die blijkbaar het meeste indruk maakten. Al de rest verdween in een donker hoekje van mijn bewustzijn.

Vertrek

Ze zijn denkelijk al op weg naar het zuiden. Van de boerenzwaluwen ben ik daar zeker van omdat ik ze al zag verzamelen op de schaarse telefoondraden die ik nog weet hangen. Veel minder draden, maar ook veel minder zwaluwen. Zoek hier geen verband tussen want dit is wetenschappelijk geen haalbare stelling vrees ik. Terug naar mijn huiszwaluwen.

De vraag die ik mij onbewust stelde tijdens het bekijken van deze witzwarte lucht-acrobaatjes. Vertrekken ze nu van huis of gaan ze naar huis. Met ander woorden. Zijn het onze huiszwaluwen die naar Afrika vliegen. Of zijn het Afrikaanse huiszwaluwen die hier een nestje kwamen grootbrengen?

Nest

Het lijkt simpel. Ze broeden hier, dus wonen ze hier en zijn het dus Belgische inwoners. Maar als je dan de periode gaat bekijken dat ze hier zijn word ik iets minder zelfzeker. Ze arriveren in ons landje eind mei en vertrekken al eind augustus en dit nog heel september. Met wat rekken en sleuren zijn ze maximaal 5 maanden hier. Met de wetenschap dat ze ongeveer 5 weken onderweg zijn, zowel heen als (hopelijk) weer, is er een reistijd van 2 maanden. En dan verblijven ze dus ook ongeveer 5 maanden in Afrika. Ze vliegen dus veel meer dagen in buitenlandse luchten dan dat ze boven Belgische bodem verblijven. Mijn vraag blijft na deze berekening dan ook onbeantwoord.

_MG_3798

Geboren

Dan denk ik. De huiszwaluwen die hier geboren worden zijn toch zonder twijfel Belgische beestjes. Maar misschien zijn het Afrikaanse afstammelingen die inderdaad hier het levenslicht zagen. Maar zuiderse ouders en dus ook buitenlandse roots hebben. Ik geraak er echt niet aan uit. Ook in mijn vogelgids vind ik geen antwoord. Daar maken ze het nog wat ingewikkelder. Wij Vlamingen noemen ze huiszwaluwen. Toch weer een verwijzing dat ze hier hun huis hebben dacht ik altijd. Maar dan waren het eigenlijk ‘thuiszwaluwen’. Wat niet zo is. Maar onze Waalse landgenoten noemen ze hirondelles de fenêtre, vensterzwaluwen. Waarom? Omdat ze door het venster kijken, verlangend naar hun warme thuis in Afrika. Hoe meer ik er over schrijf, hoe wanhopiger ik word.

Daarom dat ik, luisterend naar hun gekwetter en kijkend naar hun frivole vlucht, mij al die vragen niet stel. Dan is het gewoon genieten van, op dat moment zeker, mijn huiszwaluwen. En zeg ik gewoon: tot volgend jaar. Hopelijk.

Swallow_flying_drinking_2

Zalige foto van Wikipedia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s