Goed gestelt

bonte0001

Een weekje gaan ringen in het Zwin en na de ‘zware’ taak had ik de kans om in de namiddag vogeltjes te gaan kijken aan de kust. En ver moest ik echt niet gaan. Want vlakbij hadden ze speciaal voor mij (altijd goed om dat gevoel te hebben ook al is het niet zo) een schitterend natuurgebied gemaakt.

Topgebied

Want naast de zwinvlakte en de wereldberoemde zwinbosjes is er nu ook een ‘achtergebied’. Dit nog niet zo lang geleden aangelegde gebied is een waar vogelparadijs. En bij hoog water stroomt het eerst vol met zeewater om daarna nog eens vol te lopen met steltjes. Jawel, kleine en superleuke vogeltjes die hun kostje al wandelend bij elkaar scharrelen. En je vindt ze daar in alle maten, gewichten, kleuren en vormen. De lijst met soorten ga ik je besparen. Daarvoor moet je zelf maar eens langsgaan. Maar mijn enthousiasme over deze bende wil ik wel met jullie delen.

Nerveus

Uren kan ik blijven kijken naar dit spektakel dat om de zes uren wordt opgevoerd. Eerst zie je ze opduiken op de eilandjes. En zodra het water zich begint terug te trekken schieten ze in actie. Want dan is de tafel door de zee opnieuw rijkelijk gedekt. Van overal duiken ze plots op en het is een kwestie van sneller zijn dan je buurman of buurvrouw. Als levende naaimachientjes glijden ze over het slik. Af en toe even opkijkend waar ze nu weer terecht zijn gekomen. En checken of er geen bezoeker, die nu net hun soort op zijn menukaart heeft staan, in de lucht hangt. En dan schieten ze weer in gang. Pikkend in de bodem aan een tempo dat ik in geen honderd jaar zou kunnen volhouden. Nerveus, maar zeer precies, rondtrippelend in mijn telescoopbeeld.

Spannend

En om het allemaal nog wat leuker te maken hebben ze heel wat van die soorten op elkaar doen lijken. Dus is het lekker spannend om ze allemaal te bekijken. Misschien zit er wel een zeldzame naaimachine tussen. Hoewel, zelfs zonder de ontdekking van een specialleke kan een dag in zo een gebied voor mij niet meer stuk. Voor mijn steltjes ga ik graag eens naar onze kust. En die visarend wiens ogen groter waren dan zijn maag neem ik er dan graag bij.

visarend0001

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s