Verwondering

graspieper0001

Een winderig en nat weekend en dus bleven de mistnetten dicht. En dit leverde dan weer de kans op om nog eens op onze telpost te passeren. Altijd een leuke ervaring, zelfs bij dit weer (als het droog blijft dan toch).

Sukkelen

Naast wat leuke krenten zoals boomvalk en havik kon ik genieten van laag overvliegende ‘boerkes’ (boerenzwaluwen), ‘kwikken’ (witte kwikstaarten) en ‘piepers’ (graspiepers). Want het voordeel van een stevige wind in je nek is dat alles heel laag blijft om toch nog, met een zo laag mogelijke inspanning, vooruit te geraken. En dan pas valt het op met welk doorzettingsvermogen dat deze verenbolletjes hun tocht naar andere oorden uitvoeren. Voor mij nog steeds een van de meest wonderbaarlijke verschijnselen in de natuur. Vogeltrek.

Genieten

Het is toch verbazingwekkend dat een vogeltje van amper 20 gram er in slaagt om duizenden kilometers af te leggen. Jammer genoeg voor heel wat exemplaren een eenmalige ervaring. Maar een aantal slaagt er toch in om dit een aantal keren in hun korte leventje te volbrengen. Verbluffend! Hun drang en instinct om dit op het eerste zicht onbegrijpelijke plan aan te vatten is, volgens de wetenschap, genetisch bepaald. Want heel wat soorten voeren deze tocht in hun eentje uit. Zonder hulp van mama of papa en een gps hebben ze ook niet echt op hun vooruit geplakt. Neen, die zit bij hun vanbinnen. Want zonder vooraf een reisbureau te hebben geraadpleegd (tegenwoordig trouwens toch niet echt een goede keuze blijkbaar) komen ze perfect op de plek uit waar ze moeten zijn. En vinden ze ook zonder veel voorbereiding hun weg nog eens terug naar, vaak exact dezelfde, plek als ze zijn vertrokken. Ondanks dat er heel wat studies, boeken, artikels en weet ik wat nog allemaal bestaat over dit onderwerp kan ik er heel simpelweg, en zonder mij af te vragen hoe dat nu allemaal juist werkt, met volle teugen van genieten. Met open mond en met een onmetelijke verwondering keek ik dan ook naar die tegen de wind opboksende graspieper. En stilletjes binnenmonds prevelend: ‘veel geluk, piepertje, hopelijk tot volgend jaar’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s