Ze bestaan echt

beflijster0001-2

Als ik in een gesprek waar niet-vogelaars bij zijn het heb over de beflijster dan krijg ik heel vaak blikken met de boodschap ‘dat verzin je hier nu toch ter plaatse’. En ook zal er altijd bij meerdere mensen een gniffelende lach ontstaan. Hierdoor haalde deze soort trouwens een hilarische rol in een van de optredens van de Nederlands cabaretier Bert Visscher. Die moet je echt eens bekijken. Wel, om dit misverstand even uit de wereld te halen. Ze bestaat echt, de beflijster. En om ook die perverse gedachten even uit jullie hoofd te halen. Die bef slaat op het witte ‘slabbetje’ dat deze vogels hebben op hun borst. Bij de mannetjes mooi spierwit, bij de vrouwtjes meer bruinwit en bij de jonge vogels moet je goed kijken om het te zien.

Achtertuin

Zelf ontmoette ik deze prachtige vogel voor het eerst in een weide achter de bezinkingsputten van Tienen. Daar werden ze elk jaar wel gezien tijdens de najaarstrek. Want het is geen broedvogel van bij ons. Ze verkiezen hoger gelegen gebieden met vaak naaldbossen en die hebben we in ons landje niet echt. Vanaf de dijk bekeek ik daar mijn eerste beflijsters, een prachtig adult mannetje en twee vrouwtjes. Toen een van de hoogtepunten van mijn vogeljaar. Ik denk ergens eind jaren 90 (maar ik kan er stevig langs zitten).

Dé ontmoeting van deze soort blijft een eigen vondst (en die zijn echt niet dik gezaaid) na een wandeling door het natuurgebied achter mijn woning van een adult vrouwtje. Het beestje zat parmantig in een jonge populier in mijn achtertuin mooi te wezen. Ik kan je zeggen dat op dat moment de adrenaline stevig door mijn lichaam gierde. Toen ik er ook nog een redelijke foto (die boven deze post staat) van kon maken was het hek helemaal van de dam. Mijn eigen beflijster als tuinsoort!

Supermerel

En dit weekend kwam daar in een klap een hele groep beflijsters bij. Ze vlogen in 3 groepjes om mij een plezier te doen hoog over de telpost. Maar zelfs dan waren ze herkenbaar. Langere vleugels, lagere staart dan de merel waar ze verdomde veel op lijken. En een strakke en snelle vlucht in tegenstelling tot de wat onbeholpen vlucht van een merel.

Op de grond kan je ze vrij makkelijk onderscheiden van de merel. De witte randen op de vleugelpennen en dekveren vallen goed op en ook de vaak geschubte buik en flanken doen dadelijk vermoeden dat je niet naar een ‘gewone’ merel zit te kijken. Zelfs als de, bij de jonge beesten, niet echt duidelijk is dan kan je ze wel herkennen. Hoewel ze even groot zijn als hun, hier wel broedende, neef de merel, lijken ze in het veld toch een stuk groter. En die witte bef geeft hun dadelijk een extra cachet. Een item om heel fier te tonen. Enkel de grote B, zoals die filmheld er een S heeft opstaan, ontbreekt er nog op. Eén detail verwijderd van de status van supermerel.

(Foto hieronder: Andre Gaens)

beflijster0001

Eentje van op de telpost dit weekend.

One thought on “Ze bestaan echt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s