Applaus voor de klapekster

klapekster-010

Het werd een klapekster-rijk weekend. Zaterdag eentje met mijn cursisten in ‘t Vinne en vandaag maar liefst vier stuks in hun geliefde Oostkantons. Telkens, zoals het bij deze soort hoort, netjes op de top van een stok of struikje. Als wat luie vogelkijker hou ik van dit gedrag. Dat zoeken in dicht struikgewas of bomen vol met vervelende blaadjes is toch een heel gedoe. Neen, dan vraag ik applaus voor het posten op een iets uit het landschap stekend object zodat je enkel deze moet afzoeken om de gewenste vogel te vinden. De klapekster is er een meester in. Ze heeft gekozen voor een opvallende leven in een mooi egaal landschap zoals een hoogveengebied zittend op de weinige uitsteeksels die er dan nog zijn. Merci.

Rover

Nu hoeft ze zich natuurlijk niet dadelijk zorgen te maken dat ze door haar keuze voor dit gedrag het loodje gaat leggen. Ten eerste heeft ze een prima zicht op de omgeving. Maar ten tweede is het rijtje klapekster-eters niet zo heel lang. Zeker niet in ons landje. Zelf is ze dan weer een meedogenloze jager die een mals muisje of een lekker vogeltje niet links laat liggen. Ik verdenk haar er van dat ze haar opvallende zwarte masker ‘s avonds gewoon afzet voor het slapengaan. Ze ziet er dan ook uit als een ware bandiet. De bijpassende zwarte staart en vleugelpennen maken het plaatje mooi af. Een struikrover met klasse.

Talent

Enkel met de naam heb ik wat moeite. Het ekster-deel kan ik nog vatten. Met wat inleving kan je de zwart-witte patronen samen met een vliegbeeld met een vrij lange staart wel koppelen aan een ekster. Hoewel ze totaal niets met elkaar te maken hebben. Maar het klap-deel is wat mij betreft totaal langs de kwestie. Bedoelen ze met dat ‘klap’ dat ze veel praat? Ik denk het niet. Buiten een zielig liedje, dat ik trouwens nog nooit hoorde, komt er niet zo veel geluid uit. Ook op ooievaars-achtige wijze klappen met de snavel heb ik ze nog nooit zien doen. Dat kan het dus ook niet zijn. Misschien komt het van het enthousiaste klappen in mijn handen bij elke klapekster die ik zie? Mooi en opvallend op dat stokje in de Hoge Venen. Waardoor ze zelfs door mij ontdekt kan worden. Nog eens bedankt hiervoor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s