S1 Blue

Via André Gaens, een bevriende vogelkijker en gedreven natuurfotograaf, kreeg ik een mooie foto toegestuurd van een buizerd Butteo butteo ‘met een vlagje’.

Terugmelding

Wingtags noemen ze dit. Een van de manieren om een vogel individueel herkenbaar te maken. Het stoffen of plastieken plaatje wordt rond de voorzijde van de vleugel vastgeklikt. Het plaatje zit dan tussen de veren en gedraagt zich ook zo. Zoals je kan zien steekt het netjes tussen de dekveren van de vleugel bij deze buizerd. Ze hebben er totaal geen last van. Niet tijdens het vliegen en ook niet als ze jagen. Een goed systeem, dat – deze foto bewijst het – ook nog eens werkt.

Zelf heb ik net geen 100 buizerds van een wetenschappelijke ring voorzien tussen 2012 en 2020. Het ging om 90 nestjongen en 9 adulte vogels. Tot op heden kreeg ik één terugmelding. Want om de ring te controleren of te kunnen aflezen moet je de vogel in de hand hebben. Meestal is zo een melding trouwens geen goed nieuws voor die vogel. Vaak is hij op zo een moment niet meer in leven.
Bij wingtags is een terugmelding dus vaker goed nieuws. Want het gaat om aflezingen door vogelkijkers of – nog vaker – foto’s door natuurliefhebbers.

Duitse

Dankzij deze foto en de wingtag konden we ontdekken van waar deze buizerd afkomstig is. Binnen de 24u kreeg ik van de ringer al de info binnen. Via de website waar je alle info over projecten met kleurringen en dus ook wingtags kan terugvinden vond ik de bezieler van dit project rond buizerds.

Kaart met de ringplaats en de controle door André van S1 Blue

S1 Bleu, zoals de ringer hem noemde, werd dit jaar op 17 juni geringd op het nest als pullus, als oudste uit een broedsel van twee, ze had nog een jonger broer. Dit in Werther, een klein dorp 10 km ten wensten van Bielefeld in Duitsland. Zij – want het is een vrouwtje – is een intermediaire vorm tussen de donkere en de lichte vorm. Buizerds hebben een enorme variatie in mogelijke kleuren, van helemaal donker tot zo goed als volledig wit. Dit werd ooit toegeschreven aan hun leefgebied – hoe noordelijker, hoe witter – maar dat blijkt niet te kloppen. Ook bij ons broeden er vogels met veel wit in hun verenkleed. Wel zitten er tijdens de winterperiode meer ‘witte’ exemplaren. Maar of die allemaal van het noorden komen is helemaal niet bewezen.

Het ringen of voorzien van wingtags van buizerds is dan ook een manier om meer te weten te komen over de verspreiding en levenswijze van deze prachtige roofvogels. Daarom is het melden van een gemerkte of geringde vogel dan ook belangrijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s