De kraan ging open

Deze middag stond de teller op een trieste nul, maar vanavond om 18u30 had ik er een goede 1.300 gezien: kraanvogels!

Gemist

Heel wat jaren blijf ik kraanvogel-loos achter, met een stevige pruillip. Want de meldingen stromen, op de dagen dat deze elegante vogels voorbij komen, op mijn WhatsApp-groepen ononderbroken binnen. Zelf heb ik er dan geen kunnen zien, ze lijken mij soms wel – opzettelijk – uit de weg te gaan.
Kraanvogels vertrekken, op de volgens hen geschikte dagen, massaal. Op dit moment vanuit hun overwinteringsgebieden in Spanje en Frankrijk naar hun broedgebieden in Noord-Europa. In het najaar doen ze het nog eens over in de omgekeerde richting. Als er op zulke dagen de wind ook wat juist zit, oostenwind bedoelen we dan, is er een kans dat ze ook over ons landje trekken in grote V-formaties. Twee keer per jaar krijgen we dus de kans om ze te zien voorbijkomen.

Prijs

Gisteren en vandaag was dat het geval. Tot in Vlaams-Brabant werden er grote groepen gezien. Het was dus opletten geblazen als vogelkijker en natuurlijk – zoals altijd – is wat geluk ook welkom.
Mijn eerste groep zag ik uiteindelijk vlak na de middag. In de verte was de lange sliert al zichtbaar, om dan te veranderen in een – op thermiek – cirkels draaiende molen van kraanvogels. Redelijk ver, maar wat een spektakel! Mijn kraanvogels voor dit jaar waren binnen.
Maar tegen 16u kreeg ik berichtjes binnen dat Gert op onze telpost ook een paar groepen had op vrij korte tijd na elkaar. Dus snel naar daar gereden, waar ik ook kon genieten van doortrekkende groepen ‘kranen’. Ver, maar voor mij goed genoeg.

Geluid

Maar het was nog niet voorbij. Terwijl de zon al onder was en de schemering stilaan inviel hoorde ik tijdens een klusje in mijn tuinhuis de gekende roep van een groep kraanvogels. Onmiskenbaar en zonder twijfel staat dit zalige geluid bij menig vogelkijker stevig in zijn top tien van populairste vogelgeluiden. Bij mij is dat alvast zo.
Alles wat ik in handen had liet ik vallen om naar buiten te rennen. Daar zwol het geluid snel aan om dan – met het laatste licht – een mooie formatie te zien overtrekken. Een kwartiertje later was het weer prijs.

Van geen zien, naar veel zien en dan ook nog twee groepen met geluid…topdagje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s