Eentonig geluk

Een zalig winterzonnetje in de Herkvallei in Wellen. Dit jaar mijn gebiedje bij mijn achterdeur waar ik samen met Gert heel vaak ga vertoeven.

Tussen de ‘toeterende’ koolmezen, ‘ratelende’ winterkoningen en ‘scherpe’ heggenmussen door klinkt plots een eentonig liedje. Maar eentje waar ik heel blij van word. Mijn eerste zingende tjiftjaf voor dit jaar. Nu even zalig om te horen en binnen een paar maanden een kwelling tijdens mijn zoektocht naar andere soorten. Dan zal dit kleine, bruin-groene zangertje tot vervelens toe zijn naam in mijn oor roepen. Luid en vooral, onophoudelijk. Gek hoe die ‘eerste van elk jaar’ je toch telkens weer doet glimlachen. Dat is zo met de tjiftjaf, maar zal ook weer zijn met de boerenzwaluw, de koekoek en de zwartkop.Om er maar een paar te noemen. Het gevoel dat de cirkel van de natuur nog werkt en weer opstart. Of eindigt, dat is nu eenmaal steeds de vraag bij een cirkel.

Toch begint die cirkel soms rare dingen te doen. Zo blijkt onze tjiftjaf niet altijd zijn rol als zomergast te vervullen zoals het hoort. Elke winter blijven er meer plakken in ons – minder wintergevoelige – landje. Een ‘meer’ en ‘minder’ die duidelijk bij elkaar horen. De ‘luieriken’ die de lange tocht naar het zuiden overslaan zouden wel eens de sterke generatie van de tjiftjaffen-toekomst kunnen worden. Minder energie gebruiken, zero kans om te sterven onderweg en vroeger op post om te zorgen voor een nestje tjiftjafjes. Die denkelijk net als hun ouders hier gaan blijven in de winter. De geweldige theorie van een slimme meneer – die luistert naar de naam Darwin – in de praktijk.

Tijdens de avond kreeg ik van Gert nog een berichtje binnen op mijn gsm dat hij een roodborsttapuit had gezien in de Broekbeemd. Soort nummer 64 op onze gezamelijke lijst voor dit jaar in de Herkvallei. Goed op weg om onze stelling dat je – mits dat je er genoeg rondloopt – in natuurgebieden vlak bij je deur ook een stevige jaarlijst kan jaarlijst kan samen kijken. Zo ben ik – net als mijn tjiftjaf – ook een beetje minder onderweg. We lijken een tikkeltje op elkaar. Ook wat betreft muzikaliteit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s