Wie het kleine niet eert,…

Tja, lijstjes. Ze blijven mij achtervolgen. Onze local patch jaarlijst staat momenteel op 69 soorten. Onze, want het is een gezamelijke lijst met mijn maatje, Gert. Local, want ik ga mij dit jaar, wat waarnemingen betreft, vooral focussen op de natuur vlak bij mijn deur. We hebben een gebied van net geen 6,5 ha afgebakend rond de Herkvallei in Wellen en deels Alken. Onze local patch!

Kleine

De aanwinst van dit weekend was de kleine bonte specht. We waren al een tijdje op zoek naar deze pocket-specht. Want dat is het. Met zijn 14 tot 16 cm is hij net even groot als een stevige huismus. Dus is het zoeken geblazen. Want dat spechtje heeft dan ook nog eens de onhebbelijke gewoonte om maar heel kort zijn aanwezigheid te verraden. Hij roffelt en roept in het begin van het broedseizoen een paar weekjes. Maar eenmaal hij een vrouwtje gevonden heeft en die op eieren zit dan is het snaveltjes toe.

Roffel

Daarom was ik heel blij toen ik deze morgen bij het opkomen van de zon in de Grote Beemd een korte roffel hoorde. Duidelijk sneller dan zijn grote neef, de grote bonte. Mijn zoektocht in de populier waar ik dacht dat het geluid vandaan kwam bleef zonder resultaat. Tot hij plots besloot om een heuse luchtshow te geven. Een duidelijk specht-silhouet vloog vlak over mij. In mini-formaat dan. Nu was ik zeker. Kleine bonte specht, check.

Vanaf dan werd het alleen maar leuker. Hij kwam netjes terug gevlogen en landde in de top van een populier. Daar liet hij zich prachtig bekijken in het licht van de opkomende zon. Om de show helemaal af te maken ging hij – netjes in het zicht – op een dikke dode tak zitten roffelen. Ongelofelijk hoe snel dat kopje dan op en neer gaat. Net een naaimachientje.

Puur genieten. Want wie het kleine niet eert, is de grote bonte ook niet weerd!

Foto: Andre Gaens

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s