Vuur!

Onze jaarlijst van de Wellense natuurgebieden begint aardig aan te dikken. Met 76 soorten- waarvan ik er 70 ook zelf heb gezien – zitten we mooi op schema. Onze uitdaging om een mooie lijst bij elkaar te ‘spotten’ vlakbij onze deur lijkt hiermee de goede richting uit te gaan. Zo sta ik, wat betreft het aantal soorten gezien dit jaar in de Fruitstreek, op plaats 2 met slechts één soort die niet uit onze gebieden komt. Twee boerenzwaluwen zag ik – zoals elk jaar – bij een varkensstal vlak bij mijn ouders. Dus eigenlijk ook vlakbij mijn deur, alvast in mijn eigen dorp. De uitdaging gaat dus verder.

Mannetje vuurgoudhaan (Foto: Lucas Bollingh)

Kleinste

Een bezoekje aan het natuurgebiedje Langenakker was alvast top. Niet enkel kon ik volop genieten van de voorjaarsbloeiers in dit restje bos, maar ook de vogels lieten zich goed horen en soms zien. Een ‘kekkerende’ sperwer solliciteerde voor de broedvogel-lijst, samen met een paartje rondzeilende buizerds.
Maar de ster van de voormiddag was zonder twijfel een mannetje vuurgoudhaantje. Samen met zijn neefje, de goudhaan, ons kleinste vertegenwoordiger van de gevederde vogelfamilie.
Maar wat een verschijning. Eerst had ik hem horen zingen, waar ik al heel blij mee was. Maar even later liet hij zich prachtig bekijken. Na wat momentjes dat ik hem kort zag (wie deze soort al eens bekeek weet wat ik bedoel) kwam hij heel even volledig open – met zijn vurige kuif mooi gespreid – vlak voor mij op een tak rond hippen. Wat een adembenemende ervaring!

Toptijd

Er staan een paar leuke maanden voor de deur. Op dit moment kan je werkelijk alles, overal tegenkomen. Heel wat soorten zijn op weg naar hun broedgebieden. Zo kan je heel wat zomersoorten de komende weken terug verwachten. Ook in jouw regio is dat het geval.
Maar ook soorten die niet naar onze Wellense natuurgebieden terugkeren, maar elders een nestje gaan bouwen, kunnen op onze lijst belanden. Want op weg naar hun plekje moeten ze soms even bijtanken. Als ze dat net in onze gebieden doen en als wij er dan net zijn is het bingo. Soms op de meest onverwachte plekken.

Witgatje (Foto uit de oude doos)

Zo had ik voormiddag een witgatje op een slootje-van-niks aan de Ulbeekse bos. Ook dit exemplaar was mij gunstig gezind en ging even mooi poseren op een weidepaal zodat ik hem eens goed kon bekijken. Om even later op te vliegen. Denkelijk naar zijn broedgebied in het hoge noorden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s