Terug naar de basis

Zwarte wouw in Negenoord Dilsen-Stokkem

We weten weer wat de essentie was!

Een opvliegende hop aan de Maaskant, een overzwevende zwarte wouw in Negenoord – die plots als bij toverslag verdwenen bleek -, een vermoedelijk broedende wulp in het Schulensbroek, een zingende braamsluiper die zich even goed liet zien,…

Telkens een momentje van intens geluk en zalig genieten. Dat is wat de essentie is van vogels kijken. Don’t worry, be happy. Met geestesgenoten op pad, genieten van wat er komt of niet komt. Luisteren naar de intense zang van een nachtegaal of turend over een wijdse plas vol dobberende eenden. Verbaasd worden – telkens weer – van de schitterende groene kleur op de kop van een doodgewone wilde eend. Om even later een voorbijflitsende ijsvogel nog net de bocht zien om te vliegen. Meer moet dat niet zijn.

Dat ik op die paar weken dat ik zonder veel nadenken – genietend met volle teugen – op pad ga en het lot of de ingeving van het moment laat beslissen wanneer we waar rondlopen net een paar mooie soorten kan ontdekken is misschien toeval. Of misschien net niet. Wie zal het zeggen?

Schulensbroek Lummen

Vogels – of in dit geval reetjes – spotten in het Schulensbroek.

Onze laatste tocht bracht ons – Gert en mijzelf – naar het Schulensbroek in Lummen. Een aanrader. Momenteel is een groot deel van dit ruim 500ha grote natuurgebied een bouwwerf. De natuur krijgt hier – dankzij Natuurpunt – een stevige upgrade. Benieuwd wat dit nog aan moois gaat brengen?

Dankzij een tip van een collega vogelkijker vonden we aan de zuidkant van het gebied een kleine parking die toegang gaf tot een deel van de omgeving die ik nog niet kende. Een grote oppervlakte hooiland afgezoomd met hagen en afgewisseld met dichte bosjes met struweel. Een juweeltje.

Nog voor ik mijn verrekijker rond mijn nek had hangen werd ik al ondergedompeld in de melodie van een nachtegaal. Ons lijstje groeide snel aan terwijl we luisteren naar de zang van grasmus, zwartkop, tuinfluiter (mijn eerste voor dit jaar) en braamsluiper die zijn ratelende zang ten gehore bracht.
Een wulp laat tegenwoordig mijn hart al een sprongetje maken. als je dan iets later ook een – zo goed als zeker – broedend vrouwtje kan bekijken vanaf de weg, dan is het helemaal de max. We gingen zo op in dit prachtige gebied en dito landschap dat we het bekende Schulens Meer maar heel kort bezochten. Tijd en vooral ogen en oren tekort om alles te kunnen zien en horen.

Hier komen we zonder twijfel nog vaak terug. Al is het maar voor de grauwe klauwieren die hier een waar paradijs vinden te komen bekijken.

Ze hebben zelfs een eigen website http://www.schulensbroek.be/

Zouden er hier bevers zitten?

Local patch

Ondertussen gaan we wekelijks een paar keer op pad in onze Wellense gebieden. Daar beginnen de zomergasten stilaan binnen te druppelen. De zwartkoppen zijn ondertussen alom tegenwoordig. Ook de grasmussen nemen een voor een hun plekjes terug in. Samen met zijn ‘pleegouders’ is ook de koekoek teruggekeerd. De eerste zangstonde van ‘onze’ nachtegaal werd genoteerd. Hopelijk blijft hij ook dit jaar weer hangen.

Maar in deze periode kan je werkelijk alles verwachten. Wij bekijken dan ook elke vogel die we zien twee of zelfs drie keer. Een verre merel kan een beflijster zijn. Elk in een struik rondhippend beestje wordt met een bonkend hartje grondig bekeken. Een overvliegende roofvogel verdient alle aandacht. Visarend, zwarte wouw, rode wouw of nog iets zeldzamer? Elk geluid doet ons de oren spitsen. een bekende melodie of een vreemd geluid? Spannende tijden.

Ondertussen konden we onze ‘bonuslijst’ aanvullen met soorten als gekraagde roodstaart, gele kwikstaart en bonte vliegenvanger. Soorten die in onze gebieden niet gaan broeden en enkel maar op doortocht zijn. Wij zijn dan de gelukkigen die ze mochten aanschouwen op een kort momentje tijdens hun lange tocht.

Tuinfluiter, mijn eerste voor dit jaar – Schulensbroek Lummen
Braamsluiper zoals je hem meestal ziet, verscholen in het struweel.
Amerikaanse steltkluut, escape maar toch zo mooi – ‘t Vinne Zoutleeuw
Rustig grazende reetjes, het moeten niet altijd vogelkes zijn – Schulensbroek Lummen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s