Kerstzwaan.

Geen paniek. Ze staat niet op mijn menu de komende dagen. En ik ben ook niet van plan om dat ooit te doen. Ik zag ze gelukkig in levende lijve en niet achter mijn raampje van de oven met een vettige vulling in haar lijf. De wilde zwaan.

DSCN0579

Blijvertje.

Deze witte verschijning werd ontdekt op 19 december door Ivo Breesch. En dat maakt mij drie keer gelukkig. Ten eerste omdat ik weer een soort kon bijschrijven op mijn jaarlijst, ten tweede omdat ze een aantal dagen bleef plakken en ten derde omdat de ontdekker een deelnemer was van onze vogelcursus van vorig jaar. Die mannen doen het echt goed.

Het was voor mij trouwens nagelbijten tot 21 december voor ik ze kon spotten. En wat ik zag was een beeld dat je in onze Fruitstreek niet vaak gaat tegenkomen. Op een stoppelakker keek ik naar een mooie verzameling waterwild waarvoor ik normaal gezien minstens tot aan de Maas moet rijden. Minstens 200 canadese ganzen, ruim 25 nijlganzen, 10 grauwe ganzen, 7 indische ganzen (mijn favorietjes bij de familie van de ganzen) en als bonus nog eens 5 brandganzen. Ik weet dat heel wat ervaren vogelkijkers hiervoor hun neus ophalen. Maar ik word er spontaan blij van. Zo een ganzenweelde op een Zuid-Limburgse akker. Nog eens het bewijs dat een simpele maatregel, zoals een veld niet dadelijk ploegen maar even in “stoppel” laten staan, voor de natuur een dikke extra is.

DSCN0594

Indische ganzen, exoten maar oh zo mooi.

Niet klein.

En daartussen wandelde in ganzenpas mijn wilde zwaan (of die van Ivo dan toch). Bij aankomst was het wel even een teleurstelling want ik kon ze niet dadelijk ontdekken. Maar na een kwartiertje dook ze plots op. Hoe zo een groot beest zich op een kale akker kan wegstoppen ? God mag het weten. Het is trouwens een wilde zwaan. Geen knobbelzwaan, want die kan je herkennen aan haar oranje knobbel op de snavel (was het altijd maar zo simpel). En ook geen kleine, want die is…inderdaad, kleiner. Maar als je maar één exemplaar hebt om te bekijken ben je met deze wijsheid dus nul de botten. De oplossing zit hem in de snavel. Bij een kleine zwaan is het geel beperkt tot de basis van de snavel en bij een wilde loopt het een stuk door op de ondersnavel. Onder en voorbij het neusgat staat er in mijn vogelgids. Maar als je al moeite hebt, zoals ik, om de ganse zwaan te vinden probeer dan maar een dat neusgat te zien.

DSCN0572

Nr. 140 op mijn Fruitstreek-lijst voor 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s