Perdix perdu

patrijs blog0001

Tijdens mijn zoektocht naar kieviten kwam ik dit weekend deze dame tegen. Een vrouwtje patrijs. Toch de moeite om mijn auto even stil te zetten. Zeker als ze dan nog even mooi wil poseren voor een statieportretje.

Want het gaat niet goed met onze perdix perdix. Er eentje zien behoort tot de categorie van geluk of toeval. En ze dan nog eens goed kunnen bekijken is weer een categorie hoger, die van veel geluk. Want meestal trekken ze een spurtje met hun korte, krachtige vleugels en weg zijn ze.

Toch blijf ik met deze soort een dubbel gevoel hebben. Ze hebben nog al een hoog kipgehalte. Bij de mensen die menen van de natuur te genieten door een deel van wat daar rondloopt te moeten afknallen staat deze soort nog steeds op hun lijstje van “mag dood”. Ze beweren wel dat ze ze niet schieten en er lopen projecten om deze soort te helpen waar deze mensen aan meewerken. Maar ik heb toch een beetje mijn twijfels. En ook denk en vrees ik dat ze er elk jaar een aantal een schijnvrijheid geven door ze in het veld los te laten om ze nadien dan weer terug in hun jeep te laden met een lading hagel in hun kleine lijfje. Ik kan het niet zo goed volgen. Waarom wordt ze niet van de lijst van jachtwild geschrapt? Dat zou toch logisch zijn voor een soort die het zo moeilijk heeft.

Want patrijzen staan ondertussen op de rode lijst. Dat wil zeggen dat ze zeldzaam worden en bedreigd zijn. Het zijn akkervogels en deze soortengroep heeft het algemeen gezien, dankzij een veel te intensieve landbouw in ons landje, heel moeilijk om te overleven. Dus idem dito voor onze patrijs. Alle hulp is welkom om deze soort proberen te behouden. Want bij een roepend mannetje in de ochtend krijg ik toch elke keer weer kippevel (ik zie toch dat er een kipgehalte was). En ik hoop dat nog lang te mogen horen. En dat onze patrijs in plaats van de perdix perdix geen perdix perdu zal worden.

2 thoughts on “Perdix perdu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s